Najprej ga slečeš, nagega postaviš v tuš, pripraviš pravo temperaturo vode, nežno podrgneš po obrazu, rokah, pazduhi, trebuhu, hrbtu, mednožju spredaj, zadaj, nogah in podplatih. Zapreš vodo. Vzameš milo. Namiliš dlani, mednožje in podplate. Spereš milo.

V tem trenutku vsaka Mama v svoji glavi potuje po svojem zaporedju umivanja otroka. In se mentalno prestavi v svojo kopalnico in popravlja ter razmišlja o včerajšnjem večernem umivanju otroka. Ali predvčerajšnjem umivanjem dveh otrok, ker je bil včeraj na vrsti partner.

Kako pa, drage Mame, umivate sebe?

Tišina.

Nimam pojma.

Kako nimaš pojma?  Kje začneš? Pri obrazu, pazduhi, prsih? Kaj prvo namiliš? Kje močno drgneš? Kje samo splahneš?

In sem tiho. Kar nekaj minut. Ne glede na to, da sem se 10 minut pred tem, dotičnim pogovorom tuširala. In ne glede na to, da se tuširam vsak večer. Že 25 let.

Kako nas je svet prepričal, da nimamo časa zase? Tako, da je ustvaril rutino. In pravi diamant je ustvariti čas za odnos s samim sabo, znotraj rutine. Pa naj bo današnji zapis moj predlog Vam-kako pravilno umiješ sebe?

Ni ti potrebno podaljševati postopka umivanja, sploh ne. Samo ustavi se, danes, predno stopiš v tuš. Globoko vdihni in izdihni. Vprašaj se, kako se boš stuširala? Kje boš začela? Kaj boš še posebej namilila? Pobožaj svoje telo. Kje te boli? Zakaj te tam boli? Stopi pod tuš. Odpri pravo temperaturo vode in pusti, da te očisti. Pomisli koliko let je tvoje telo že s teboj. Koliko let ti že služijo noge? Kakšna bremena nosi tvoj križ? Kako samoumevno te drgnejo tvoje roke? Kdaj si nazadnje ramenom privoščila masažo? Potem se namili. In si ponavljaj zraven lepe stvari o svojem telesu. Zahvaljuj se mu, da je s teboj. Povej mu, da ga imaš rada in ga sprejemaš točno takšnega kot je. In, da si srečna, da tako perfektno deluje in sodeluje s teboj. Ko se spiraš bodi hvaležna, da ti je pomagalo donositi kolikor otrok že imaš. Zdravih, srečnih, otrok. Da ti še danes pomaga razveseliti moža, ko malo sz prsmi pomigaš. Da lahko opravljaš nekatere stvari sama zase. Da se osrečuješ. Vsak dan znova.

Pa mi v komentar javi, kako se počutiš. Ker verjamem, da si boš zraven zavestno očistila še dušo.

dav

Eden prvih trenutkov, ko sem se uspela tako pomiriti, da mi je na kavi, otrok zaspal v rokah. Resnično so otroci naši največji učitelji, če jim le dovolimo.