Nisi? No, pa saj to je normalno za mame z majhnimi otroki, kajne? Seveda je. Sploh, ko se porodniška zaključi, ko se vrneš nazaj v rutino, delo, dom, kosilo, pranje, sesanje, likanje, pospravljanje, sprehod, igranje, tuširanje, preoblačenje, ščetkanje, večerjanje, gledanje televizije, brskanje po FB in IG, lulanje spanje. In zjutraj ponovno vstajanje, umivanje, oblačenje, bujenje otrok, umivanje otrok, oblačenje otrok, zajtrkovanje, pakiranje otrok in če skrajšam, služba.

Prosim, če lahko v komentarju razbiješ moj mit-ali izgleda takšen tvoj vsakdan ali ne? Je to tvoja rutina?

In ja, povsem verjamem, da si izmozgana. Izsušena. Ne zmoreš več. Ali pa si polna energije. In delovnega elana in discipline. Se ti zdi, da se to ciklično ponavlja? En teden si sijoča, en teden si utrujena, en teden presušena in naslednji teden zopet trgaš gate? Se najdeš v tem zapisu? Praviš, da se to dogaja glede na luno? Ali morda glede na menstruacijo?

Kakšne so tvoje menstruacije, draga mama? Seveda, če jih že imaš. Kaj pa ti, ki jih še nimaš? Ali vseeno opaziš kakšno cikličnost? Imaš čas? Se slišiš?

Si opazila, da ko si utrujena več poješ? Si opazila, da ko imaš PMS ne želiš družbe? Si opazila, da si med menstruacijo uvela kot cota? Si opazila, da si po zaključenem ciklu zopet pripravljena na nove borbe? Da si sveža in polna energije? Razturavaš vse obveznosti? Imaš navdihujoče ideje? Si opazila, da siliš zopet v tišino? Ojoj, kaj je že mesec naokrog?

Ja, tako hitro gre življenje. Tako hitro se vrtimo, da se sploh ne zavedamo, kaj zamujamo. In potem se spomnimo samo dni, ko smo bile na smrt utrujene. Kako pa je bilo prve dni, po rojstvu? Prvi mesec, se še spomniš? Od kje ti takrat energija? Kaj za vraga te je poganjalo? Adrenalin? Materinska ljubezen?

Ne in ne. Mati narava.

Po naključju sem našla odgovor. Si že slišala za večfazen spanec? Ne? Tudi jaz ne. Do prejšnje sobote. To je spanec, ki se ga je (med drugimi) posluževal Leonardo Da Vinci. Se pravi v celem dnevu (24h) je spal 120 minut. Vsake štiri ure je zaspal za 20 minut in nato vstal. Ko spiš po tem načinu, se tvoja faza REM spanja raztegne do največje možne. Pri navadnem načinu (8 ur spanja v kosu), je ta faza največ uro in pol. Pri tem, pa se telo sprogramira, da v vsakem delu 20 minutnega spanca pade čimprej v REM fazo.

In kdo mislite, da ima to sposobnost, da takoj, ko zaspi pade v REM fazo? Aja, REM faza je tista, kjer prejmeš največ energije. Torej kdo vam pade na pamet, spi v kosih, čez cel dan?

Naši največji učitelji.

In kaj je zlati nasvet pri novorojenčku?

Mama, ti spiš, ko otrok spi.

Brez televizije, telefona, knjige. Samo počivaj. Telo se bo že naučilo spati.

In še en nasvet-kaj počni med enomesečnim dopustom pred porodom? Uči se, kako čez dan zaspiš. Večkrat in po malem. Pa potem ponoči, ko ti bo dolgčas glej televizijo in brskaj po telefonu.

 

IMG_20200209_160424-min.No takole nekako si želim, da bi izgledala ti, ko se naspana zbudiš!