Nosečnost je potekala skoraj, da idealno. Nobene slabosti ali drugih težav, športno aktivna sem bila praktično do konca. Porod se je pa začel 8 dni po PDP in sicer okoli polnoči so pričeli popadki in se kar hitro stopnjevali. Ob 5 sva se odpravila v porodnišnico, ker je bila oddaljena slabo uro stran (nisem izbrala tiste, ki je bila bližje). Partner me je pustil pred vhodom in medicinska sestra/babica me je pospremila noter. Sledil je ctg, klistir in malo pred 9 je bila moja punca rojena. Tako da porod ni bil travmatičen, sedaj bi lahko rekla da je bil kar lep (super spodbujanje babic). Dojila sem takoj v porodni sobi in je šlo kar vredu. V sobi pa potem kljub pomoči sester, punca ni zgrabila bradavice, zato so mi dali nastavke s katerimi je kar steklo. Ni bilo pa še navala, zato sem ji dajala tudi dodatek. Naval mleka je prišel drugi dan po porodu, so bile dojke kar precej polne in boleče. Prva noč doma je bila presenetljivo dobra. Prisotnega je
bilo malo straha in nezaupanja vase, ampak na koncu se je izšlo boljše od pričakovanj. Že od začetka se je pa dojila na 2-3 ure. Sva imele kar uro, ampak tako je bilo njeno povpraševanje, ker umes podojev je lepo spala. So bile pa prisotne bolečine pri dojenju zato sva uporabljali nastavke. Ko sva se jih končno znebili in je dojenje steklo brez bolečin, pa je prišlo do dojilske stavke (verjetno), ki je trajala dva tedna (jok pri vsakem podoju, kjub menjavi dojk), potem sva pa prešli na izključno črpanje, kar se je izkazalo za dobro potezo, ker se nisem pred vsakem podoju sekirala ali bo jokala, ali poje dovolj…in tako je steklo brez problema in brez dodajanja adaptiranega mleka -bila izključno “dojena” do 6 meseca, ko sva začeli uvajati gosto hrano. Krčkov na srečo nismo imeli.
Vsem mamicam bi svetovala, da si čim več preberejo in seznanijo z dojenjem, ker je to veliko večji izziv kot porod. In v primeru,da ne steče poiskati čimprej strokovno pomoč. V primeru pa da dojenje ne steče in so primorane uporabljati črpalko ali adaptirano mleko, naj se ne počutijo manjvredne, ker važno je, da je otrok sit in mama zadovoljna?

Similar Posts