Najprej ga sle─Źe┼í, nagega postavi┼í v tu┼í, pripravi┼í pravo temperaturo vode, ne┼żno podrgne┼í po obrazu, rokah, pazduhi, trebuhu, hrbtu, medno┼żju spredaj, zadaj, nogah in podplatih. Zapre┼í vodo. Vzame┼í milo. Namili┼í dlani, medno┼żje in podplate. Spere┼í milo.

V tem trenutku vsaka Mama v svoji glavi potuje po svojem zaporedju umivanja otroka. In se mentalno prestavi v svojo kopalnico in popravlja ter razmi┼ílja o v─Źeraj┼ínjem ve─Źernem umivanju otroka. Ali predv─Źeraj┼ínjem umivanjem dveh otrok, ker je bil v─Źeraj na vrsti partner.

Kako pa, drage Mame, umivate sebe?

Tišina.

Nimam pojma.

Kako nima┼í pojma? ┬áKje za─Źne┼í? Pri obrazu, pazduhi, prsih? Kaj prvo namili┼í? Kje mo─Źno drgne┼í? Kje samo splahne┼í?

In sem tiho. Kar nekaj minut. Ne glede na to, da sem se 10 minut pred tem, doti─Źnim pogovorom tu┼íirala. In ne glede na to, da se tu┼íiram vsak ve─Źer. ┼Że 25 let.

Kako nas je svet prepri─Źal, da nimamo ─Źasa zase? Tako, da je ustvaril rutino. In pravi diamant je ustvariti ─Źas za odnos s samim sabo, znotraj rutine. Pa naj bo dana┼ínji zapis moj predlog Vam-kako pravilno umije┼í sebe?

Ni ti potrebno podalj┼íevati postopka umivanja, sploh ne. Samo ustavi se, danes, predno stopi┼í v tu┼í. Globoko vdihni in izdihni. Vpra┼íaj se, kako se bo┼í stu┼íirala? Kje bo┼í za─Źela? Kaj bo┼í ┼íe posebej namilila? Pobo┼żaj svoje telo. Kje te boli? Zakaj te tam boli? Stopi pod tu┼í. Odpri pravo temperaturo vode in pusti, da te o─Źisti. Pomisli koliko let je tvoje telo ┼że s teboj. Koliko let ti ┼że slu┼żijo noge? Kak┼ína bremena nosi tvoj kri┼ż? Kako samoumevno te drgnejo tvoje roke? Kdaj si nazadnje ramenom privo┼í─Źila masa┼żo? Potem se namili. In si ponavljaj zraven lepe stvari o svojem telesu. Zahvaljuj se mu, da je s teboj. Povej mu, da ga ima┼í rada in ga sprejema┼í to─Źno tak┼ínega kot je. In, da si sre─Źna, da tako perfektno deluje in sodeluje s teboj. Ko se spira┼í bodi hvale┼żna, da ti je pomagalo donositi kolikor otrok ┼że ima┼í. Zdravih, sre─Źnih, otrok. Da ti ┼íe danes pomaga razveseliti mo┼ża, ko malo sz prsmi pomiga┼í. Da lahko opravlja┼í nekatere stvari┬ásama zase. Da se osre─Źuje┼í. Vsak dan znova.

Pa mi v komentar javi, kako se po─Źuti┼í. Ker verjamem, da si bo┼í zraven zavestno o─Źistila ┼íe du┼ío.

dav

Eden prvih trenutkov, ko sem se uspela tako pomiriti, da mi je na kavi, otrok zaspal v rokah. Resni─Źno so otroci na┼íi najve─Źji u─Źitelji, ─Źe jim le dovolimo.

Similar Posts