Si se kdaj vpra┼íala, kolik┼íen del tvojih klepetov na obiskih ali kavicah sestoji iz govori─Źenja o tujih ┼żivljenjih in presojanja njihovih odlo─Źitev? Govorjenja o njih, ki jih po vsej verjetnosti v tistem trenutku ni zraven? Govorjenja o odlo─Źitvah, ki se te sploh ne ti─Źejo in niti nimajo s teboj nobene veze? Obsojanja, ki niso na mestu?

Nikoli ne bom pozabila svoje sodbe. Obsodbe. Prijateljica je med prvimi iz dru┼żbe zanosila in tudi rodila. Seveda, mi je v pogovoru odkrito povedala, da ni bila zmo┼żna prvi mesec po porodu kuhati. Da sta ve─Źino hrane s partnerjem naro─Źila z dostavo. In seveda, Ur┼íka (takrat brez otrok), si je mislila-kaj!? Halo!? SKUHATI nisi imela ─Źasa!? Kot, da je toliko dela z otrokom!

In seveda, je ┼żivljenje pripeljalo Ur┼íki izku┼ínjo. To─Źno tisto, za katero sem prijateljici sodila. Ne, ne samo sodila, obsodila. Nisem ji povedala svojega razmi┼íljanja na glas, nisem ji dala mo┼żnosti razlage, nisem je niti sku┼íala razumeti. Zato pravim, da sem jo obsodila. No, novorojen─Źek je doletel tudi mene. In tudi sama sem se poslu┼żila dostave hrane. Sicer mi je obroke kuhala moja mama, ampak osnova je ista.

In vsaki─Ź znova, kadar sem postavljena pred mo┼żnost obrekovanja, obsojanja, ┼íimfanja, vsaki─Ź znova se spomnim na to zgodbo. Vsaki─Ź znova se opomnim, da pazim, kaj mislim in govorim, ker se vse enkrat obrne. Neko─Ź bom zopet jaz na mestu obsojenca. In takrat bom vesela usmiljenja.

Zdaj pa se spomnite va┼íega zadnjega piknika. Spomnite se kolikokrat ste si nadevali ─Źevap─Źi─Źe, koliko piv ste spili. Prikli─Źite si v spomin s kom vse ste govorili. In kaj ste z njimi govorili. Ste govorili o sebi? Svojih izku┼ínjah, do┼żivetjih? Ste spregovorili o svojih napakah, o osebni rasti?

Jaz sem nase ponosna. Od tiste obsojajo─Źe Ur┼íke je preteklo ┼że nekaj let. In en mo┼ż in dva otroka. Pa Mleksi. In na zadnjem pikniku, sem govorila o notranjem miru. Poslu┼íala sem zgodbo o tem, kako je ┼żenska prekinila svoje razmerje v katerem se je izvajalo nasilje. Izvedela sem, da nekdo za svojo storitev premalo ra─Źuna, kar ga utruja. Spoznala sem ─Źloveka s tako iskrenim smehom, da mi je bilo nerodno. Nerodno zato, ker je popolnoma zasen─Źil mojega. Uau, a ve┼í koliko ─Źasa sem morala trenirati, da sem pri┼íla nazaj do svojega smeha? Toliko ─Źasa sem delala v stre┼żbi, kjer sem si vsaki─Ź znova nadela umetni nasme┼íek, da svojega pristnega sploh nisem ve─Ź prepoznala. In kako blagodejno je videti nekoga, zadovoljnega, iskrenega, pristnega. Resni─Źnega. In kako iskreni, globoki in polni so lahko na┼íi odnosi, ─Źe jih pletemo z ljubeznijo.

Vedno gradimo odnose na sti─Źi┼í─Źih. Prosim, bodite pozorni, katera sti─Źi┼í─Źa uporabljate. ─îe gradite na sovra┼ítvu, sodbah in poni┼żevanju, potem bodo va┼íi odnosi polni teh temeljev. ─îe gradite na pristnosti, ljubezni in povzdigovanju drugega, potem bodo va┼íi odnosi polni tega. In vem, da je te┼żko. Veliko treninga in napora je potrebnega, da plava┼í proti toku. Ampak, te┼żko je samo dokler ne za─Źuti┼í, da v resnici plava┼í s tokom. Da je vse ostalo samo vejevje in smeti, ki se znajdejo, ko reka drvi.

In bodi prizanesljiva do sebe. Danes, se bo┼í po─Źutila dobro, samozavestno in bo┼í z lahkoto govorila o sebi, svojih izku┼ínjah, do┼żivljanjih, padcih, napakah. Drugi─Ź pa─Ź ne. Ni─Ź hudega. Pa bodi tiho. Postavi svoj odnos na preizku┼ínjo. Misli┼í, da je sposoben pre┼żiveti ti┼íino? Ker v─Źasih je ti┼íina glasnej┼ía od pogovoraÔÇŽ

IMG_20200701_150612-min

Sliko je posnel Vitalij, zato ni fokusa =P

Similar Posts