Si si odpustila, da nisi bila vedno sto odstotna, najbolj┼ía verzija sebe? Da si izgubila potrpljenje, zakri─Źala, jokala od nemo─Źi? Vztrajala na svojem in zato sli┼íala milijon nimam te ve─Ź rad-ov? Prepovedala kar si verjela, da je prav? Potegnila mejo, ko si bila ┼że kilometer ─Źez? Kupila tisto liziko, da je bil mir? So te nehale boleti besede: njega ima┼í pa raje!? Te ne boli ve─Ź prenehanje komuniciranja v puberteti? Si se pomirila sama s seboj?

Mame rade pozabimo nase. Samo, da so drugi sre─Źni. Ampak vsi drugi ─Źlani dru┼żine se zana┼íamo in ZNA┼áAMO nad mamami. One vse zmorejo. Zmoremo. Mi smo ─Źarovnice. Kraljice. ─îudovite in neskon─Źno mo─Źne. Ampak, ne moremo pa nositi tujih te┼żav, ─Źetudi bi si ┼żelele. Nase bi si oprtale te┼żo od vsakega ─Źlana dru┼żine in ┼íe vedno vse odpu┼í─Źale in pozabljale in bile prisotne v trenutku in bile sre─Źne in vesele in z nasmehom spremljale vsak izpad trme, vsak korak odra┼í─Źanja, ki otroke vodi stran od nas, poslu┼íale njihove probleme, jih zavijale v vato, razvajale, objemale, kuhale kosila, prale, likale, sesale, pripravljale zajtrke, ve─Źerje, polnile tank avtomobilov, dajale ┼żepnino, kupile nov telefon, ra─Źunalnik, njihovo najljub┼ío ─Źokolado in jogurt, po┼íiljale ─Źestitke za rojstni dan do tretjega kolena ┼żlahte, skrbele za gospodinjstvo, pla─Źevale polo┼żnice, ─Źistile kopalnice, zadovoljevale mo┼że, trenirale za dobro postavo, jedle zdravo, lokalno, sledile modi, skrbele za lep videz otrok, skrbele za lep videz sebe, hodile na obiske, kimale in bile vljudne, poosebljena milina in so─Źutnost bi sijala iz nas, nobena naloga za nas nebi bila prete┼żka, gradile bi mo─Źno kariero, pustile pe─Źat v zgodovini ─Źlove┼ítva, ukvarjale bi se s hobiji, skrbele za lon─Źnice na okenskih policah, balkon ob primernih mesecih oblekle v najlep┼íe rastlinje, o─Źistile okna, rolete, pometle dvori┼í─Źe, skrbele za poln hladilnik in ka┼íto, vrtnarile in pridelovale doma─Źo zelenjavo, jo vlagale, se igrale z otroci, jih poslu┼íale ob njihovih te┼żkih trenutkih, vsem stale ob strani in ohranjale dobre stike s prijateljicami, spakirale vse za na po─Źitnice in skuhale nedeljsko kosilo, na katero so obvezno povabljeni izmeni─Źno eni in drugi bli┼żnji sorodniki.

Pa verjetno sem ┼íe kaj pozabila. Najpomembnej┼íe sem na─Źrtno izpustila.

Skrb zase.

Kje pa je ─Źas zase? Kje pa so minutke, ko sedi┼í in pije┼í kavo, mo┼ż pa je odpeljal vse otroke na sladoled? Oh, saj vem, da so ti trenutki, ampak takrat ima┼í pa ─Źas, da lahko v miru pospravi┼í. Kon─Źno da┼í obleke prat in posodo pospravi┼í iz pomivalca, ker nisi uspela prej.

Ne zanikaj. Ker sem tudi sama velikokrat tam.

Ja, tudi jaz sem sanjarila, da bo vzgajanje otrok ma─Źji ka┼íelj. Da meni ne bo predstavljalo te┼żav. Jaz sem si predstavljala, da je to tako, kot je Snegulj─Źica v tisti najstarej┼íi risanki. Ona ne┼żno zapoje in vse obstoji. ┼Żivali pridejo blizu in poslu┼íajo. Vse se umiri. In sem si predstavljala, da bo tako tudi z otroci. Ne┼żno bom povedala in oni me bodo upo┼ítevali. Ko sem se zavedla, da moja resni─Źnost ne bo tak┼ína, je bolelo. Uh, je bolelo in kako te┼żko sem opustila to romanti─Źno sliko.

Ve┼í kako sem si jo pretvorila v svojo resni─Źnost?

Jaz sem ┼íe vedno Snegulj─Źica v moji glavi. Jaz sem ┼íe vedno tista, ki poje.

Ampak ne pri─Źakujem ve─Ź, da me bodo poslu┼íali, samo zato, ker tako lepo pojem. Ampak vem, da me bodo, ─Źe me bodo ┼żeleli. In iskreno povedano, bom tak┼íne pozornosti, veliko bolj vesela.

Ne boli me ve─Ź, ─Źe me ne upo┼ítevajo. Ne jemljem tega osebno. Ker jaz sem ┼íe vedno Snegulj─Źica. Tudi, ─Źe popustim, da si obuje crocse namesto ┼íkornjev. Tudi, ─Źe zato poje ┼że tretjo liziko tisti dan. Tudi, ─Źe iz trme zaspi na stopnicah, ker no─Źe pospraviti ─Źevljev. Dopu┼í─Źam jim njihovo svobodo zato, ker se tako u─Źim kako biti sama svobodnej┼ía.

DSC_0084

Slika iz Vran┼í─Źice, mislim, da tam nekje 2015? Tam sem prvi─Ź gledala DOL, kako Kanje jadrajo, tako je visoko =)

Similar Posts