1. Problem pri zlatenici nastane zaradi dveh razlogov: prva je izpostavitev svetlobnemu obsevanju in s tem odmik neprestanega dostopa do materinega mleka. Druga je posledična utrujenost novorojenčka, ker mora večino svoje energije usmeriti v obnovitev zdravja. Posledično otrok ne zmore dovolj aktivnega sesanja, da bi pridobil in nadomestil manjko energije ali kot radi opišemo “dovolj gramov”. V tem času vsi zdravstveni delavci zahtevajo in pritiskajo na mame, da poskrbijo za porast teže in optimalno pridobivanje. Mama zaradi povzročenega strahu ob skrbi za zdravje novorojenčka, skuša zagotoviti dovolj mleka s povečanim obsegom črpanja in hranjenja po steklenički, kjer lahko izmeri količino in pomiri svoj strah. Ob tem pa pozabi na zlato pravilo dojenja-več kot bo pristavljanja, več bo mleka. Žal črpanje samo po sebi ne zagotovi dovolj velikega nastanka mleka. To se zgodi samo z aktivnim sesanjem in dotikom gole dojenčkove kože na Vaša gola prsa.
  2. KAKO TOREJ POSTOPAMO: Do novorojenčka smo zelo popustljivi. V mislih imamo, da je bolj zaspan, se hitro utrudi, da se vsa njegova bit bori z boleznijo, kar pomeni, da ga še toliko bolj skrbno opazujemo, da mu pravočasno, za vsak migljaj, stok, jok ali že, ko se samo namrdne ponudimo dojko. Pomembno je pravilno pristavljanje (youtube: Pravilno pristavljanje – VEVA, spletna šola za starše, če nimate časa poglejte od 5:00 naprej, kjer Vam Urška Repnik poda najpomebnejše opazke)
  3. KAJ, ČE ZASPI NA DOJKI: Nič ni narobe, ampak povečamo pozornost kdaj začeti hranjenje. Takoj, ko se predrami, mu ponudimo drugo dojko, pa če je to znotraj 15 minut, še toliko bolje.
  4. KAKO ZAGOTOVIMO DOVOLJ “GRAMOV”: Sploh ni problema, če ponudimo 30-40 ml načrpanega mleka v steklenički ali umetnega, če svojega nimamo dovolj. Poskrbimo pa, da pred stekleničko ponudimo dojko, večkrat levo in desno, nato stekleničko in po steklenički še večkrat levo in desno dojko.
  5. KAKO ZAGOTOVIMO NASTANEK MLEKA: Ležanje v postelji, crkljanje, stik koža na kožo, pristavljanje na dojko, dovolj hrane in vode, ki naj bo v bližini postelje, ne da vstajamo za vsak obrok.
  6. KAKO VZPOSTAVIMO POLNO DOJENJE: Ko se otrok opomore, ko Vam zdravstveno osebje potrdi, da je vse v redu, potem vzpostavljamo nazaj polno dojenje. To pomeni, da ležimo z otrokom cel dan v postelji ali na kavču, poskrbimo za našo hrano in pijačo, ne gledamo na uro, ne na gospodinjska opravila, ampak naša 100% pozornost je podarjena otroku. Naj mu bo naša dojka skozi na razpolago, naj za vsak najmanjši zvok dobi dojko. Če se začne kregati na levi, zaradi počasnejšega pretoka mleka, ponudimo desno. Če se potem začne kregati na desni, ponudimo zopet levo. Če ga ne zmoremo umiriti uporabimo Special doctor hold for newborn babies (youtube: How to calm a crying baby – Dr. Robert Hamilton Demonstrates “The Hold”, če nimate časa poglejte pri 1:00 minuti)

NAZAJ