1. Najprej, naj Vam izrečemo iskrene čestitke ob porodu! Mlekse lahko zaužijete takoj po porodu, ko občutite prve znake lakote. V kolikor ste prejele carski rez pa takoj, ko Vam porodnišnično osebje preda dovoljenje za uživanje trde hrane.
 2. KOLIKO: Za najboljši učinek pojejte celoten S paket še isti dan.
 3. DO KDAJ: Dokler Mleksov ne zmanjka oziroma dokler ne pride do navala mleka.
 4. NAVAL MLEKA: Tako opišemo dojke, ko prvič zaženejo proizvodnjo mleka. Dojke mama občuti kot tople ali vroče ali težke ali polne ali nabite ali trde kot kamen ali kot da želijo eksplodirat. Tako, kot doživljamo različno porod, tako doživljamo naval mleka-različno. Če Vam je neprijetno ob utekanju mleka, si pristavite tetra plenico pod nedrček in zamenjajte, ko bo preveč mokra.
 5. KAJ SEDAJ: Občudujte in ljubkujte svoje prsi-nikoli več ne bodo takšne =) Strah ob prvih občutkih polnosti, napetosti in pritiska je popolnoma normalen, ampak odveč. Vaše dojke Vam s tem samo sporočajo, da so zagnale proizvodnjo mleka 100%. Recite jim hvala.
 6. KAKO NAPREJ: Najprej je potrebno omiliti pritisk in v izogib mastitsa predlagamo sledeče ukrepe: pod toplim tušem masaža celotne leve dojke, vse od pazduhe do bradavice. V dokaz, da je masaža pravilno izvedena, bo iz dojke mleko ob pritisku špricnilo ali se vsaj pocedilo. Nato enako ponovimo še na desni dojki. Po končani masaži dojki ohladimo s hladno vodo. To najlažje storimo čepe. Skušamo izvajati tuširanje in masažo po vsakem podoju ali vsaj 4-5 krat dnevno.
 7. KAJ JE PODOJ: Podoj je vsako pravilno izvedeno sesanje mleka. Pomembno je pravilno pristavljanje (youtube: Pravilno pristavljanje – VEVA, spletna šola za starše, če nimate časa poglejte od 5:00 naprej, kjer Vam Urška Repnik poda najpomebnejše opazke)
 8. KOLIKO ČASA TRAJA PODOJ: 3-5 minut aktivnega sesanja. Aktivno sesanje je tisto, kjer se sliši otrokovo globoko požiranje.
 9. KOLIKO PODOJEV: Neskončno. Najbolj optimalno je za vsak jok, za vsako godrnjanje, za vsak prdec, za vsak kupček na joško in hvala Bogu, če je to na 15 minut. Več kot bo podojev, več bo nastalo mleka.
 10. SE DOJKA SPRAZNI: Ne. Spremeni se samo hitrost pretoka mleka-najprej teče izredno hitro in lahkotno, potem teče počasneje in težje. Hitro teče za novorojenčkove potrebe, saj je utrujen od poroda, počasneje teče za dojenčkove potrebe, saj si mora z aktivnim sesanjem izoblikovati nebo.
 11. KATERA DOJKA: Najboljše je, da sta znotraj enega podoja obe.
 12. KAKO POMIRIMO JOKAJOČEGA OTROKA: Ponudimo dojko. Najprej eno, potem še drugo, pa zopet prvo in potem še drugo. Če ne pomaga, izvedemo goli dotik koža na kožo-slečenega otroka si položimo na gole prsi in se pokrijemo z odejo. Če ne pomaga, izvedemo Special doctor hold for newborn babies (youtube: How to calm a crying baby – Dr. Robert Hamilton Demonstrates “The Hold”, če nimate časa poglejte pri 1:00 minuti)

NAZAJ