1. Najprej, naj Vam izre─Źemo iskrene ─Źestitke ob porodu! Mlekse lahko zau┼żijete takoj po porodu, ko ob─Źutite prve znake lakote. V kolikor ste prejele carski rez pa takoj, ko Vam porodni┼íni─Źno osebje preda dovoljenje za u┼żivanje trde hrane.
 2. KOLIKO: Za najbolj┼íi u─Źinek pojejte celoten S paket ┼íe isti dan.
 3. DO KDAJ: Dokler Mleksov ne zmanjka oziroma dokler ne pride do navala mleka.
 4. NAVAL MLEKA: Tako opi┼íemo dojke, ko prvi─Ź za┼żenejo proizvodnjo mleka. Dojke mama ob─Źuti kot tople ali vro─Źe ali te┼żke ali polne ali nabite ali trde kot kamen ali kot da ┼żelijo eksplodirat. Tako, kot do┼żivljamo razli─Źno porod, tako do┼żivljamo naval mleka-razli─Źno. ─îe Vam je neprijetno ob utekanju mleka, si pristavite tetra plenico pod nedr─Źek in zamenjajte, ko bo preve─Ź mokra.
 5. KAJ SEDAJ: Ob─Źudujte in ljubkujte svoje prsi-nikoli ve─Ź ne bodo tak┼íne =) Strah ob prvih ob─Źutkih polnosti, napetosti in pritiska je popolnoma normalen, ampak odve─Ź. Va┼íe dojke Vam s tem samo sporo─Źajo, da so zagnale proizvodnjo mleka 100%. Recite jim hvala.
 6. KAKO NAPREJ: Najprej je potrebno omiliti pritisk in v izogib mastitsa predlagamo slede─Źe ukrepe: pod toplim tu┼íem masa┼ża celotne leve dojke, vse od pazduhe do bradavice. V dokaz, da je masa┼ża pravilno izvedena, bo iz dojke mleko ob pritisku ┼ípricnilo ali se vsaj pocedilo. Nato enako ponovimo ┼íe na desni dojki. Po kon─Źani masa┼żi dojki ohladimo s hladno vodo. To najla┼żje storimo ─Źepe. Sku┼íamo izvajati tu┼íiranje in masa┼żo po vsakem podoju ali vsaj 4-5 krat dnevno.
 7. KAJ JE PODOJ: Podoj je vsako pravilno izvedeno sesanje mleka. Pomembno je pravilno pristavljanje (youtube: Pravilno pristavljanje – VEVA, spletna ┼íola za star┼íe, ─Źe nimate ─Źasa poglejte od 5:00 naprej, kjer Vam Ur┼íka Repnik poda najpomebnej┼íe opazke)
 8. KOLIKO ─îASA TRAJA PODOJ: 3-5 minut aktivnega sesanja. Aktivno sesanje je tisto, kjer se sli┼íi otrokovo globoko po┼żiranje.
 9. KOLIKO PODOJEV: Neskon─Źno. Najbolj optimalno je za vsak jok, za vsako godrnjanje, za vsak prdec, za vsak kup─Źek na jo┼íko in hvala Bogu, ─Źe je to na 15 minut. Ve─Ź kot bo podojev, ve─Ź bo nastalo mleka.
 10. SE DOJKA SPRAZNI: Ne. Spremeni se samo hitrost pretoka mleka-najprej te─Źe izredno hitro in lahkotno, potem te─Źe po─Źasneje in te┼żje. Hitro te─Źe za novorojen─Źkove potrebe, saj je utrujen od poroda, po─Źasneje te─Źe za dojen─Źkove potrebe, saj si mora z aktivnim sesanjem izoblikovati nebo.
 11. KATERA DOJKA: Najboljše je, da sta znotraj enega podoja obe.
 12. KAKO POMIRIMO JOKAJO─îEGA OTROKA: Ponudimo dojko. Najprej eno, potem ┼íe drugo, pa zopet prvo in potem ┼íe drugo. ─îe ne pomaga, izvedemo goli dotik ko┼ża na ko┼żo-sle─Źenega otroka si polo┼żimo na gole prsi in se pokrijemo z odejo. ─îe ne pomaga, izvedemo Special doctor hold for newborn babies (youtube: How to calm a crying baby – Dr. Robert Hamilton Demonstrates “The Hold”, ─Źe nimate ─Źasa poglejte pri 1:00 minuti)

NAZAJ