24.08.2020 ob 16:26 je na svet prijokala Elina, te┼żka 3300 g, velika 52 cm, obseg glavice 34 cm. Rodila se je 4 dni ─Źez rok.

Za─Źelo se je zjutraj ob pol 2:30 z blagimi nerednimi popadki na 15 – 20 min. “To pa bo mala malica za mene”, ─Źe bodo tak┼íni (ahm). Partnerja sem pustila spati, bila sem pomirjena, saj sem bila ob 9:00 naro─Źena na CTG. Za vsak slu─Źaj sem si pripravila torbo za v porodni┼ínico, hidracijski napitek in ┼íe ┼íla malo po─Źivat.

CTG je zaznal popadke na 10 min, potem sem morala v ─Źakalnici po─Źakati na zdravnico. Zaradi gne─Źe v ─Źakalnici sem ─Źakala 2 uri, da sem pri┼íla na vrsto, popadki pa so bili vedno mo─Źnej┼íi. Nisem ve─Ź mogla sedeti, hodila sem po hodniku in kon─Źno pokli─Źejo moje ime. Ko me je zdravnica pogledala, mi je rekla: “Vi pa greste danes rodit gospa, ja rodit greste. Pojdite na sprejem.” Bila sem nekje 2,5 cm odprta, prav tako mi je odlu┼í─Źila ─Źep. Bila sem vesela in pomirjena, poklicala sem partnerja naj pride, ker grem rodit. Pripravili so me, prinesli kosilo, potem pa se je za─Źelo.

Odlo─Źila sem se za porod v vodi. Ne vem zakaj, ampak to mi je bila vedno ┼żelja. ─îez ─Źas me je pri┼íla pogledat zdravnica in mi rekla, da sem zelo skulirana. Mentalno sem bila zelo pripravljena na porod. Ni me bilo strah, saj sem prvi─Ź rodila in nisem vedela kaj me ─Źaka.

Predrli so mi ovoje, nisem se odpirala, dobila umetne popadke. Potem pa se je za─Źela akcija. Ko so popadki bili dovolj mo─Źni sem lahko ┼íla v vodo. Komaj sem ─Źakala, da pridem v vodo, v upanju, da tam ne bo tako bolelo. Motila sem se. Voda je bila za mene absolutno prevro─Źa, konstantno sem morala menjavati polo┼żaje. Bila sem osredoto─Źena samo na popadke in na napotke babice. Glavica nikakor ni hotela ven, babica je rekla, ─Źe bi bil iztis zunaj, bi bil dosti hitrej┼íi. Rodila sem v 3 urah in 26 min. Za prvi─Ź zelo hitro. Dobila sem samo 2 lepotna ┼íiva.

Pri prvem pregledu so opazili ob─Źasno stokanje, stridor, obilno bljuvanje, nad plju─Źi so se sli┼íali grobi fenomeni v smislu struganja. Glede na dihalne te┼żave so Elino premestili v inkubator, sprva je potrebovala dodatek kisika, izvidi so bili v mejah normale. Obilno je bljuvala plodovnico, potem pa se je stanje dihanja izbolj┼íalo. Prav tako je bila dva dni opazovana zaradi zlatenice.

Prinesli so mi pumpico, naj si probam na─Źrpati kaj mleka, potem pa naj ─Źim ve─Ź pristavljam. Blage veze nisem imela kako naj to naredim. Prosila sem za pomo─Ź, ─Źe mi lahko pomagajo. Elina se je pristavila, ampak je takoj zaspala, ker se je ob sesanju zelo utrudila. Vedno sem dobila odgovor, ─Źim ve─Ź pristavljajte. Ja, ampak kako? Mi lahko kdo prosim pomaga? In tako je pri┼íla prva kriza, hormoni so naredili svoje, nisem znala nahraniti svoje h─Źerke. V porodni┼ínici so samo videli, da se Elina pristavi in to je bilo to.

Tretji dan sva bili odpu┼í─Źeni domov z 3180 g. ─îez 4 dni sva imeli kontrolo zaradi te┼żav pri dihanju. Ob pregledu je imela 3230 g. Vse bp in pregled ─Źez mesec dni.

Ob obisku patrona┼żne je bilo ugotovljeno, da Elina slabo pridobiva na te┼żi. Ona se je zelo lepo pristavila, ampak se je takoj utrudila in zaspala. Mleko sem imela, saj sem si na─Źrpala in videla da imam dovolj. Ni nama bilo jasno, kako ne pridobiva na te┼żi, ─Źe je vse tako kot mora biti. Potem naju je poslala na sprejem na otro┼íki oddelek, zaradi ne pridobivanja telesne te┼że. 9 dan je imela isto te┼żo kot odpustno.

Dobila je infuzijo, prinesli so mi tehtnico in sem jo morala dva dni tehtati in si zapisovati te┼żo. Nih─Źe ni bil zraven mene, da bi mi pomagal. Na koncu so samo navedli, da so mamico spodbujali k dojenju, oni niso opazili te┼żav pri hranjenju v smislu utrujanja in spet kontrola ─Źez 5 dni, po potrebi naj dodam dodatek. Prav tako so navedli, da ima Elina malo prira┼í─Źen jezi─Źek, ampak dokler se pristavi in nima te┼żav pri govorjenju, ni potrebe, da bi ga od┼í─Źipnili. Tretji dan hospitalizacije sva bili odpu┼í─Źeni s te┼żo 3250 g. Svetovali so enak re┼żim hranjenja.

3 dni po odpustu sem samopla─Źni┼íko odstranila jezi─Źek, dejali so mi da je zelo prira┼í─Źen, prav tako ustnica. Upala sem, da je to krivo za najine te┼żave.

Za─Źela sem s ─Źrpanjem mleka in ugotovila, da zaradi vseh teh stresov nimam dovolj za vsaki obrok. Tako sem morala za─Źeti z dodajanjem AM. Elina je po cuclju la┼żje popila mleko, saj se dojen─Źki z dojenjem 8 x bolj utrudijo.

Na dan kontrole je bila Elina stara 16 dni in ┼íe vedno 60 g pod porodno te┼żo. Zahtevala sem dodatne preiskave in tako so naju napotili na kliniko za pediatrijo UKC Maribor. Pred sprejemom je bil potreben obvezen odvzem brisa na Covid 19. Obe negativni, zato sva lahko bili sprejeti.

Tam so imeli prav tako te┼żave s hranjenjem po cuclju, zato je Elina morala biti dohranjevana po sondi. Veliko je polivala, zaradi mo─Źnega refluksa. Nau─Źili so me, kako jo nahraniti po cuclju, ker je bila zaspan─Źek, jo je bilo res te┼żko nahraniti. To so bili zelo hudi ─Źasi za mene, sem pa vedela, da je v zelo dobrih rokah.

Po 6 dneh sva bili odpu┼í─Źeni v doma─Źo oskrbo. Te┼ża pri sprejemu 3270 g, ob odpustu 3500 g.

Jaz sem si pridno ─Źrpala mleko, saj sem imela veliko ┼żeljo dojiti.

14. oktober je dan s katerim sva se za─Źeli polno dojiti in se ┼íe dojiva sedaj.

Pono─Źi se je zbudila zelo la─Źna in sem ji namesto fla┼íke ponudila dojko. Sesala je zelo mo─Źno. Naslednjo hranjenje sem ji spet ponudila fla┼íko, ampak jo je mo─Źno zavrnila. Tako sva vzpostavili zelo mo─Źno vez med nama. Zelo sem ponosna, da nama je uspelo.

Similar Posts