Dejstvo je, da starševstvo ni piknik z mravljico in luknja v sandalu. Vsi se tega zavedamo. Tistega prvega šoka, ki ga doživiš. Skrbi in strahu. Ponosa in brezpogojne ljubezni. In ja, seveda so dnevi, ki jih komajda preživiš. In so dnevi, ko živiš in zajemaš življenje z zajemalko, ne samo z žlico. Ker prihajajo jesenski dnevi, ki žal ne bodo ravno s soncem obsijani vas vnaprej opozarjam na to: potrudimo se, vsi starši, da bomo te dneve s svojimi otroci zares živeli in ne le preživljali. Ker bo naporno. Hladneje bo=več časa bomo porabili za oblačenje. Mokro bo=več časa bomo porabili za PREoblačenje. Krajši dnevi=več časa med štirimi stenami. Pritisk praznikov=se mi zdi ali že slišim božične pesmi v nakupovalnih centrih?

Zatorej sem nam pripravila nekakšno piramido jamranja-kdo komu in zakaj.

Starši, ki imate enega otroka. Vam je dovoljeno jamrati tistim, ki imajo enega otroka ali svojim prijateljem, ki jih nimajo. Vi ste na isti valovni dolžini, vi se razumete. Prijatelji, ki še nimajo otrok, bodo z veseljem poslušali vaše tegobe in odšli domov iz srečanja polni energije in novega življenjskega elana, ker so ravnokar okusili ščepec problemov, ki v njihovih samskih življenjih za enkrat predstavljajo le mnenja. Ampak v tolažbo vsem staršem, ne bo vedno tako. Tudi oni pridejo na vrsto. Morda bomo mi že takrat v tistem obdobju, ko bomo lahko otroke dali v vikend varstvo, mi pa prespali in prepili cel vikend.

Starši z dvema otrokoma. Mi lahko jamramo staršem z dvemi ali staršem z enim. Žal prijatelji brez otrok odpadejo v tem segmentu, nikakor si ne dovolite njim jamrati, ker ne vedo. Lahko te pomilujoče gledajo, se pretvarjajo, da razumejo, ampak ne. Ne znajo spati na 15cm. Obvezno, ko se počutiš slabo s svojima dvema otrokoma, pojdi na kavo z mamico, ki ima samo enega. Sledeči stavki, se znajo kontinuirano ponavljati ob razlaganju tvojih prigod z dvema nadobudnežema: joj, saj ne vem kako zdržiš, svaka ti čast! Jaz že z enim komaj. Vam povem, balzam za dušo! Dodaj še zraven pico in deci vina, pa si spet polna energije za cel teden.

Starši s tremi ali več otroki. Jamrajte staršem z manj. Razumemo piramido?

Skratka, jeba bo. To vemo vsi. In zdaj je na nas, kako bomo te dni pregurali. Ali jih bomo preživeli ali jih bomo živeli? Torej preživljaš takrat, ko čakaš, da pride partner domov, ker sam ne zmoreš več. Ko čakaš, da bo vikend, da bo lažje. Ko čakaš, da gredo spat, da zadihaš. Ko čakaš, takrat preživljaš. In takrat se imej najrajši. Zamoti otroka, pojdi v kopalnico. Poglej se v zrcalo, v oči in si reci: Legenda si! Glej do kam si prišel! Bravo! Maš ti to! Nasmehni se in globoko vdihni. Ne bo se čudežno izboljšal tvoj dan, zaradi tega dejanja. Še vedno ga boš zgolj preživljal. Ampak pri srcu ti bo lažje. Več potrditev, kot si boš dal, manj dni v svojem življenju boš preživljal.

Več jih boš živel.

DSC_0035

Slika iz leta 2015. Ne jemljite življenja preveč resno, še nihče ni prišel ven živ =P

Similar Posts